logo

GROEN & WATER IN DE OPENBARE RUIMTE

In de openbare ruimte van Westergouwe nemen wij bij de aanleg een groot aantal maatregelen op het gebied van water & groen.

GROEN

19% van de openbare ruimte bestaat uiteindelijk uit groen, waaronder maar liefst 18 kilometer natuurvriendelijke oevers. Bij de aanplanting van openbaar groen wordt gebruik gemaakt van inheemse plantensoorten en bloemenmengsels om de biodiversiteit te versterken. Bomen in de wijk zorgen voor verkoeling van de openbare ruimte om hittestress tegen te gaan.

Natuurvriendelijke oevers

Natuurvriendelijke oevers dragen bij aan de zuivering van het water in Westergouwe. Daarnaast bieden de oevers ruimte voor amfibieën en insecten. Hiermee dragen de oevers bij aan de biodiversiteit in Westergouwe.

Inheemse beplanting

Door gebruik te maken van inheemse plantensoorten en bloemenmengsels bevorderen we de biodiversiteit en ondersteunen we de bijenpopulatie.

Polderpark/Waterloop

Onderdeel van Westergouwe zijn het Polderpark en de Waterloop. Deze groene assen zullen uiteindelijk de gehele wijk doorkruisen en bieden ruimte voor een rustige wandeling en ontspanning in de natuur. Langs de Waterloop vind je de schapen van boer Leo, die hier vrij kunnen grazen terwijl bewoners kunnen genieten van de rust. 

Ecologisch gebied GroenBlauwe zone

In de GroenBlauwe zone vind je het ecologisch gebied. Dit gebied is ontstaan in samenspraak met diverse ecologen en biedt ruimte aan inheemse dieren en vogels. Dit gebied is niet toegankelijk voor mensen, zodat de dieren hier in alle rust kunnen leven en voortplanten.

WATER

Westergouwe heeft een zeer robuust watersysteem. Om dit systeem nog robuuster te maken hebben we besloten om vanaf WG-II een aantal maatregelen door te voeren in de uitwerking van de openbare ruimte, als onderdeel van het ’Nieuwe Normaal’ van Westergouwe. Zo worden parkeerplaatsen uitgevoerd met waterdoorlatende verharding, worden hemelwaterafvoeren uitgevoerd in een groter dan gebruikelijke diameter en bij straten is het uitgangspunt dat water waar mogelijk wordt afgevoerd via bermen in plaats van via straatriolering. Het grote voordeel van deze maatregelen is dat water in de bodem zijgt en niet direct in de watergangen terecht komt. Dit verbetert de waterkwaliteit en vergroot de bergingscapaciteit van het watersysteem als geheel, waardoor (nog) meer ruimte overblijft om extreme regenval op te vangen.

Westergouweplas

De Westergouweplas bij het eerste Eiland bestaat uit maar liefst 19 hectare water. Deze 'badkuip' helpt bij het verwerken van hevige regenbuien en heeft een enorm bergend vermogen.

GroenBlauwe zone

De GroenBlauwe zone is het natuur- en recreatiegebied van Westergouwe. Dit gebied is maar liefst 45 hectare groot, en bestaat voor ongeveer 20 hectare uit water. Het gebied is ontwikkeld vanuit de verplichting om geen water af te wentelen op de Zuidplaspolder. Het gebied geeft ruimte voor sport, wandelen en spelen, maar ook is het een schitterende leefomgeving voor diverse vogels en dieren.

Bosman molens

De Bosman molens in het Polderpark helpen bij het in beweging houden van het water. In combinatie met de natuurvriendelijke oevers draagt dit bij aan de waterkwaliteit in de wijk.

Getrapt watersysteem

Westergouwe bestaat uit drie verschillende peilgebieden. De twee hogere peilgebieden zijn gerealiseerd voor onderdrukking van de voedselrijke kwel in de Zuidplaspolder, ter bevordering van de waterkwaliteit. Lees hieronder meer over het half-cascade model.

Getrapt watersysteem: Peilgebieden

Westergouwe bestaat uit 3 verschillende peilgebieden. Ieder peilgebied is variabel, maar ligt ongeveer 1 meter lager dan het voorgaande. Deze peilgebieden helpen bij de onderdrukking van zogenaamde kwel. Omdat de Zuidplaspolder een van de laagste punten van Nederland is komt dit kwel bij ons omhoog, doordat het hier de minste weerstand ervaart. Door kwel te onderdrukken dragen we bij aan de waterkwaliteit en biodiversiteit in Westergouwe.

Share by: